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Opinion Summary 
 
City employees may not endorse candidates, participate in political advertisements, or 
engage in political activity while on duty, wearing an official uniform, or using a city vehicle. 
 

Question Presented 
 

May city employees use their uniforms, badges, vehicles, or other city property in political 
advertisements or endorsements of candidates for local, state, or federal elective office?  
 

Facts 
 

During election years, the Ethics Office has received telephone inquiries from candidates, 
employees, and citizens about the use of city property in political advertisements and 
endorsements.  Specifically, the Ethics Office has been asked whether city employees may 
appear in uniform on behalf of a candidate and whether city vehicles can be used in political 
advertisements. Because this year is an election year for federal and state office and next 
year is an election year for local municipal office, the Ethics Officer has requested that the 
Board address in a written opinion whether city employees may use city property, including 
uniforms, badges, and vehicles, to endorse candidates for elective office or in a candidate’s 
political advertisement.    

 
Discussion  

 
Although city employees have the same political freedoms as other citizens, city law places 
some restrictions on their political activities while on duty with the City.  The Board of Ethics 
has jurisdiction over political activities primarily through the code provision that prohibits city 
officials and employees from using city property for the private advantage of the official or 
employee.  Section 2-811 states:  

 
No official or employee shall request, use or permit the use of any publicly owned or 
publicly supported property, vehicle, equipment, labor or service for the private 
advantage of such official or employee or any other person or private entity. 
However, no official or employee is prohibited from requesting, using or permitting 
the use of any city-owned or city-supported property, vehicle, equipment, material, 
labor or service which as a matter of city policy is made available to the public at 
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large or which is provided as a matter of stated public policy for the use of officials 
and employees in the conduct of official city business. 

 
In addition, the Personnel Code has standards of conduct that govern employees who offer 
for an elective office and regulate the political activity of employees in the civil service.  See 
Atlanta, Ga. Code § 114-2. 
 
The Board has interpreted “official city business” as excluding political campaign activities 
or other similar events done solely for the personal benefit of an individual official or 
employee.  FAO2004-1 (defining “official city business”).  During the last municipal election, 
the Board established guidelines on the use of city property for election campaign activities.  
See FAO2005-7 (addressing candidates’ use of city property).  These guidelines state that 
city officials and employees may not use city funds, facilities, computers, emails, 
telephones, vehicles, copiers, or staff to promote a candidate for elective office.   
 
Consistent with these guidelines, the Board concludes that city employees may not endorse 
candidates for elective office or participate in political advertisements while on duty, in a 
government office, wearing an official uniform or badge, or using a city vehicle.  City 
employees are also prohibited from putting up campaign signs, bumper stickers, or 
fundraiser invitations on city walls, bulletin boards, vehicles, or websites, or wearing 
partisan political buttons while on duty.  These activities are prohibited because they use 
city property for the private advantage of the individual seeking political office. 
 
Numerous jurisdictions have adopted similar rules that prohibit government employees from 
engaging in political activity while performing city duties or services for pay.  The Federal 
Hatch Act, for example, prohibits federal employees from engaging in political activity while 
on duty, in a government office, wearing a uniform or official insignia, or using a 
government vehicle.  See 5 U.S.C. § 7324 (prohibition against political activities on duty).  
As one local ethics commission explained, its employees could not use their official 
uniforms in connection with campaign activities because the uniform implies the official 
endorsement of the agency or city.  See http://www.co.honolulu.hi.us/ethics/campaign.htm. 
 
City employees retain their right to participate in political activities and campaigns in several 
meaningful ways.  They have the right to vote, express their opinions on political issues and 
candidates, work or volunteer in political campaigns, attend political meetings after working 
hours, and hold political office.  See, e.g., § 114-2 (k) (standards in Personnel Code).  
Moreover, nothing in this opinion is intended to prevent employees from endorsing 
candidates in their individual capacity or as a member of a union.  In those situations, 
employees may use their official titles or identify their positions so long as they make clear 
that they are expressing their own views and not the views of the City.  
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