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Formal Advisory Opinion 2005-7 

Use of City Property by Candidates for City Office 
 

Opinion Summary 
 

City elected officials and city employees generally may not use city property to promote 
any candidate for political office.  There are exceptions to this general prohibition when 
the property is made available for use by all candidates or the general public or the use 
is de minimis.   

 
Question Presented 

 
What restrictions does the Code of Ethics place on the use of city property by city 
elected officials and city employees staff during an election campaign? 
 

Facts 
 

During campaigns for municipal office in 2005, the Ethics Office has received several 
questions on the use of city property to promote the candidacies of city officials or 
individuals running for city office.  The Ethics Officer has asked the Board of Ethics to 
address these issues to provide guidance on the circumstances under which city 
property may be used during a political campaign. 
 

Discussion 
 
The City’s Code of Ethics does not directly address campaigns for an elective office.  
The only reference in the ethics code to political campaigns is in the list of exceptions to 
the definition of prohibited gratuities.  The second exception states that campaign or 
political contributions made and reported in compliance with state law are not a 
prohibited “gratuity.” See Atlanta, Ga., Code of Ordinances § 2-801 (2).  The State 
Ethics in Government Act regulates campaign contributions for municipal office, see 
OCGA § 21-5-1 to § 21-5-73, and other provisions in the City’s Charter and Code of 
Ordinances place certain restrictions on city officials and employees who become 
candidates for elective office.  See, e.g., Atlanta, Ga., Code of Ordinances § 114-2 
(employees must resign from city job if they file as candidate for mayor, council 
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president, or member of council); § 98-46 (candidates may not publicly address police 
employees at police facilities); § 6-3019 (NPU meetings shall not be used for political 
forums or campaigning for city, county, state, or federal elections). 
 
The primary provision in the Code of Ethics affecting political campaigns prohibits the 
use of city property for personal use or private gain.  Section 2-811 states: 
 

No official or employee shall request, use or permit the use of any publicly owned 
or publicly supported property, vehicle, equipment, labor or service for the private 
advantage of such official or employee or any other person or private entity. 
However, no official or employee is prohibited from requesting, using or 
permitting the use of any city-owned or city-supported property, vehicle, 
equipment, material, labor or service which as a matter of city policy is made 
available to the public at large or which is provided as a matter of stated public 
policy for the use of officials and employees in the conduct of official city 
business. 

 
The Board of Ethics has interpreted this provision as permitting city officials and 
employees to use city facilities without charge when they are acting in an official capacity 
and performing official duties on behalf of the city, but not when an event is done solely 
for the personal benefit of an individual official or employee, such as a political campaign 
activity, a private business transaction, or an event sponsored by a private or non-city 
group.  See FAO2004-1 (defining “official city business”).  The board’s reference to 
political campaigns has invoked several follow-up questions concerning the use of city 
property during campaigns. 
 

Guidelines 
 
To assist candidates and employees, the Board establishes the following guidelines for 
use of city property by city officials and employees: 
 
City website 

• No city official or employee may use the City of Atlanta’s website to solicit 
campaign contributions, seek volunteers, advertise a campaign, or provide a 
link to any campaign website 

• Candidates are not prohibited from placing a link at their campaign website to 
the City’s website 

 
City e-mail addresses  

• No official, candidate, or employee should use the city’s email directory and 
city email addresses to solicit political support 

• The State Ethics Commission has ruled that city email addresses may not be 
used for the electronic filing of campaign contribution disclosure reports 

 
City facilities 

• A candidate may use a city facility during a campaign if the property is a 
public forum open to all members of the general public, such as the steps of 
City Hall 
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• City facilities may be used for political forums when the forum is open to all 
candidates in a specific race and the general public is invited to attend the 
event 

• City officials may not campaign or distribute campaign literature in a city 
building unless, as a matter of city policy, the public at large is permitted to 
engage in similar activity   

 
City equipment, vehicles, and staff 

• City officials and employees may not use city computers, telephones, 
vehicles, copiers, or staff to promote a candidacy of any individual running for 
city, county, state, or federal elective office 

• City police officers may not drive an elected official out-of-town as part of a 
statewide get-out-the vote campaign unless the measure is necessary for the 
personal security of the official and the City is reimbursed for the expense 

• A city employee who works for an elected official may refer individuals who 
call or write about the official’s campaign to the candidate’s campaign 
committee or staff   

 
City funds 

• A councilmember may not use photographs paid for by city funds in 
campaign literature unless the photographs are available for use or purchase 
by any member of the public   

• A councilmember may not hand out a city-funded newsletter during a 
campaign event or while soliciting votes during an election year after filing as 
a candidate for municipal office 

 
Adopted November 17, 2005 
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